ГЕРБ води на Продължаваме промяната с 8,5% три дни преди

...
 ГЕРБ води на Продължаваме промяната с 8,5% три дни преди
Коментари Харесай

"Сова Харис": ГЕРБ-СДС мачкат ПП с 8,5 % - 27,5 срещу 19! ИТН, Български възход и ДБ на кантар за влизането в парламента

 
ГЕРБ води на " Продължаваме промяната " с 8,5% три дни преди изборите на 2 октомври. Това сочи най-новото изследване на социологическа организация " Сова Харис " по поръчка на ПИК. За прекосяване на 4-процентовата преграда и влизане в идващия парламент не престават да се борят партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев. Близо до чертата да изпадне от Народното събрание е и " Демократична България.
 
Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено в интервала 22-26 септември 2022 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,1%. 
Около седмица преди изборите за Народно Събрание би трябвало хората към този момент да са изяснили метода си на присъединяване.
 
Според данните от сегашното проучване 47,0% от гласоподавателите са изцяло сигурни, че ще гласоподават на 02.10.22 година Опитът ни демонстрира, че тези, при които в последните дни към момента има съмнение, нормално не гласоподават. Това значи, че може да чакаме в неделя пред урните да застанат към 2,6 милиона души. Съпоставени към изборните описи, които включват и българските жители отвън страната, това съставлява малко над 40%. А по отношение на гласоподавателите, които се намират в страната – малко под 50%.
 
 Доколко сте сигурни, че ще гласувате на идните парламентарни избори Доколко сте сигурни, че ще гласувате на идните парламентарни избори Източник: ПИК
Според получените резултати дистанцията сред първите две парламентарни партии се резервира в границите на 8-9%. За ГЕРБ-СДС ще гласоподават 27,5% от показалите съответна партия/коалиция, а за " Продължаваме Промяната " – 19,0%. Борбата за третата позиция дава обещание да е по-оспорвана – 12,5% за Движение за права и свободи против 12,1% за " Българска социалистическа партия за България ". Трябва да се има поради и това, че за Движението се чака сериозна поддръжка от Турция, а при Българска социалистическа партия може да има разколебаване в резултат на вътрешното разединение.
 
 Ако през днешния ден се организират предварителни избори за парламент, за коя партия или коалиция бихте дали своят вот Ако през днешния ден се организират предварителни избори за парламент, за коя партия или коалиция бихте дали своят вот Източник: ПИК
Близо до тези резултати е декларираната поддръжка за Възраждане – 9,5%. Към момента наподобява, че групировката, ръководена от Костадин Костадинов, е съумяла да овладее съвсем целия родолюбив избор, само че няма признаци, че ще разпростре въздействието си отвън тази ниша. Обединението " Демократична България " стои устойчиво над бариерата за влизане в Парламента с 5,7%.
 
Малко над прага са " Има Такъв Народ " и " Български Възход " надлежно със декларирана поддръжка от 4,6% и 4,2%. " Изправи се, България " увеличи поддръжката си в границите на акцията, само че остава на отдалеченост от заветните 4%. От останалите партии и обединения, участващи в изборите, на резултат над 1% може да разчита единствено Вътрешна македонска революционна организация.
 
В проучването беше подложен въпросът дали гласоподавателите имат доверие към водещите партии и обединения. Целта беше да се откри при кои от политическите субекти доверието надвишава готовността за гласоподаване за тях. Казано с други думи, кои имат запас от гласове на хора, които ги утвърждават, само че не са решили да гласоподават за тях.
 
Оказа се, че при систематичните партии/коалиции ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, а също и при Възраждане доверието и желанието за гласоподаване съвсем съответстват. Тези политически субекти не биха могли да разчитат на по-голяма от декларираната поддръжка. Докато при новосформираните партии има такава самобитна атмосфера, при която би могло да се получи и огромно разбъркване на гласовете даже в последния миг.
 
Например, гласоподавателите на " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " харесват и двете обединения, заради което доверието към тях е доста по-високо от желанието да се гласоподава за същите. Съответно, допустимо е и преливането на гласове посред им. Подобно подобие съществува и сред Възраждане и Вътрешна македонска революционна организация. Младите партии като " Български напредък ", " Има Такъв Народ ", " Изправи се, България " се употребяват с доста по-голямо доверие от възможния избор за тях, което демонстрира, че имат запас, който към този момент не съумяват да трансфорат в действителна поддръжка.
 
 Имате ли доверие на следните политически партии-коалиции Имате ли доверие на следните политически партии-коалиции Източник: ПИК
В актуалната акция ГЕРБ-СДС завоюваха облика на мощната партия, като 40,1% от гласоподавателите чакат обединението да бъде първа политическа мощ след изборите. 17,5% от гласоподавателите са на мнение, че първа политическа мощ ще бъде " Продължаваме Промяната ". Образът на спечелилия нормално притегля спомагателни гласове от колебаещите се гласоподаватели.
 
 Според вас, коя партия-коалиция ще завоюва най-вече гласове на идните парламентарни избори Според вас, коя партия-коалиция ще завоюва най-вече гласове на идните парламентарни избори Източник: ПИК
Към момента няма политически индивид, който да е убедил обществеността, че ще успее дейно да се оправи самичък с спешните рискове. Според 22,6% държавно управление, излъчено с мандата на ГЕРБ-СДС би превело най-успешно България през рецесията. Почти същият дял хора - 21,9% - считат, че това може да стане посредством мандата на " Продължаваме Промяната ".
 
Доста непосредствен е и делът на тези (20,6%), които са на мнение, че държавно управление, излъчено с третия мандат, връчен от Президента (тук поддръжка може да има и от двете съществени политически сили), ще бъде по-успешно. Разделението на мненията по този въпрос демонстрира, че хората виждат вяра за превъзмогване на рецесията в общите старания на политическата класа. Очевидно формулата за единение е печелившата в актуалната обстановка.
 
 Според вас, след изборите кое държавно управление би превело по-успешно България през рецесията Според вас, след изборите кое държавно управление би превело по-успешно България през рецесията Източник: ПИК
Социалният фактор не би могъл да бъде изключен при оформяне на настройките на гласоподавателите. Почти една трета от тях (30,9%) декларират, че парите не им стигат даже за най-необходимите неща. Преобладаващата част от хората в нашето общество (62,6%) споделят, че парите им стигат единствено за най-необходимите неща, а 6,5% имат приходи, които им разрешават да икономисват.
 
 Кое от следните изказвания се отнася до вас Кое от следните изказвания се отнася до вас Източник: ПИК
Половината от гласоподавателите у нас считат, че България не би трябвало да става президентска република. 21,7% обаче са за такава смяна в структурата на държавното ръководство. Оказва се, че включването на тази тематика в предизборната битка напълно не е безпочвено.
 
 Трябва ли България да стане президентска република Трябва ли България да стане президентска република Източник: ПИК
Служебното държавно управление ще обезпечи условия за почтени и демократични избори съгласно 44,8% от пълнолетните българи. Други 21,7% имат подозрения и считат, че това няма да стане. Излиза, че вярата в честността и независимостта на изборната ни администрация е разтърсена.
 
Това не е добре за цялостната конюнктура в страната и изисква полагането на старания освен от държавните институции, само че и от голям брой фактори като гражданско общество, медии, неофициални организации. Доверието в изборния развой би било гаранция за легитимостта на демократично определената власт у нас.
 
 Служебното държавно управление ще обезпечи ли условия за почтени избори Служебното държавно управление ще обезпечи ли условия за почтени избори Източник: ПИК
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР